Волонтерское движение "Молодость неравнодушна" существует на ваши пожертвования. Ваша помощь значит, что мы сможем продолжать работу! Подробнее...

Новости

"Ми не продаємо жалість", - Cергій Капчук, директор голландської пекарні «21.3»

"Ми не продаємо жалість", - Cергій Капчук, директор голландської пекарні «21.3»

03 декабря 2018

Кекси, які тут виготовляють, ви не знайдете більше ніде. Саме тут створили рецепт, за яким випікають хліб навіть у Голландії. Цей бізнес — приклад того, як в Україні можна заробляти гроші і робити це чесно. Але це не всі особливості Голландської пекарні. Тут навчають і надають робочі місця людям із синдромом Дауна.

 

Голландська пекарня — це рай для тих, хто обожнює булочки, але втомилися від одноманіття. За рік роботи вони створили унікальні рецепти, поєднавши українські та європейські традиції. Директор пекарні Сергій Копчук розповідає: «За одним із наших рецептів випікають хліб у Голландії. Ми назвали його «Марафон»». Зараз Голландська пекарня співпрацює переважно з організованими замовниками. Вони влаштовують виїзди бенкети тощо. Придбати смаколики цього бренду можна також у кількох магазинах у Броварах. Ціни різні, але невисокі: від 12 гривень до 195 гривень (за кілограм печива).

Утім, смачна випічка — не єдина особливість пекарні. Щовівторка тут проводять уроки профорієнтації для учнів та учениць спеціальної школи №26. Разом із координатор_ками діти з синдромом Дауна вчаться виконувати окремі види робіт, що допоможуть їм пізніше влаштуватися на роботу й самостійно заробляти на життя.

14 років тому подія, що мала ознаменувати початок нового прекрасного етапу, стала викликом для цілої родини Василенків. «У пологовому будинку нам сказали: «Ваша дитина народилася таким інвалідом, що вона не буде ані ходити, ані говорити, тому підпишіть відразу відмову, і йдіть собі народжувати здорових дітей». Але ми не могли цього зробити», — розповідає Аренда Василенко, організаторка соціальної пекарні й мама сонячного Петрика. Сім’я мала змогу переїхати до Нідерландів, де були всі умови для виховання особливої дитини. Однак Андрій та Аренда Василенки прийняли виклик долі, присвятивши себе створенню умов для розвитку й соціалізації дітей із синдромом Дауна в Україні.

На думці у них завжди було одне — майбутнє. Майбутнє Петрика й інших особливих дітей, у якому вони зможуть самостійно заробляти на себе й адаптуватимуться до звичайного життя. Так, Андрій та Аренда почали долучатися до різноманітних освітніх проектів, покликаних соціалізувати сонячних дітей. Однак вони розуміли: школа — лише невелика частина життя людини, а те, що буде після неї, лишалося невідомим і страхітливим. Аби позбутися цього страху, подружжя Василенків заручилися допомогою партнера і створили голландську пекарню «21.3». Прикладом стали дружні до людей із синдромом Дауна кав’ярні в Нідерландах.

21 березня світ відзначає День людей із синдромом Дауна. Саме до цієї дати рік тому у Броварах відкрили надзвичайне місце, — голландську пекарню «21.3» (назва символічна — дата, коли відзначають День людей із синдромом Дауна, а також у зв’язку з тим, що ця особливість — наслідок трисемії 21-ї хромосоми), у якій працюватиме молодь із особливостями ментального розвитку.

На першому етапі «Пекарня 21.3» надає можливість учнівству старших класів школи «Перспективи 21-3» проходити стажування та навчання на підприємстві. Пізніше вони, певна річ, візьмуть на роботу кількох працівни_ць.

Під час уроку, на який потрапили ми, учитель Віктор спочатку прочитав із дітьми розклад дня, повторив правила особистої гігієни, а вже згодом вони стали до роботи. Упаковка товарів, деякі прості операції в цеху, розкочування тіста тощо, — заняття, що вимагають акуратності й педантизму, найкраще підходять людям із особливостями ментального розвитку. Окрім того, під час виїздів діти мають змогу отримати досвід кейтерингу.

За статистикою ВООЗ, у світі з синдромом Дауна народжується кожне 700-е немовля. За належної освіти люди з синдромом Дауна можуть успішно виконувати роботу, що вимагає акуратності й педантизму.

Придбання випічки від «Голландської пекарні» — це ще й інвестиція у працевлаштування сонячних людей. 25% прибутку будуть направлені на створення нових робочих місць та соціального супроводу для людей із ментальними особливостями. Утім, директор Голландської пекарні Сергій Копчук наголошує: «Ми не хочемо торгувати жалістю. Ми хочемо торгувати якісним продуктом». Він також зазначає, що «Голландська пекарня» ніколи не задумувалась як збитковий проект. Підприємство не просить державної підтримки, як і будь-який інший бізнес пекарня заробляє на себе сама.

Накуштувавшись булочок і тістечок, ми в редакції можемо сказати, що тепер точно знаємо: «Голландська пекарня» це дуже смачно й не менш важливо для нашого з вами суспільства.

Джерело



Просьбы о помощи

01014 (для стран СНГ 252014) Украина, г. Киев,
ул. Тимирязевская 1, Свято-Троицкий Ионинский монастырь
email: miloserdie@ukr.net
христианство.ру Rambler's Top100 На главную | Написать письмо